Harrastukset
![]() |
Dalmatiankoira harrastuskaverina
Dalmatiankoira on älykäs ja energinen rotu, joten se tarvitsee paljon sekä psyykkistä että fyysistä rasitusta. Ellei koira saa riittävästä muutakin tekemistä kuin päivittäiset lenkit, se helposti pitkästyy ja tekee kotona tuhojaan. Eri lajeja harrastamalla koira pääsee käyttämään synnynnäisiä vaistojaan ja samalla koiran ja ohjaajan välinen suhde kehittyy. Tärkeintä ei ole mitä dalmatiankoiran kanssa harrastaa kunhan harrastaa jotakin...
Yleisin harrastus dallu-ihmisillä on näyttelyt, mutta muut vauhdikkaammat lajit saattavat olla koiralle mielenkiintoisempia. Dalmatiankoira on helppo kouluttaa, vaikkakin vaikea saada tottelemaan, niinpä sen kanssa voi harrastaa lähes kaikkia mahdollisia lajeja. Esimerkiksi agilityllä, rallitokolla, tottelevaisuuskoulutuksella ja canicrossilla on jo paljon dalluharrastajia, joten mikset sinäkin kokeilisi onko jokin niistä sinulle ja koirallesi sopiva.
Aktivointi
Jos päiväohjelmastasi ei löydy yhteistä aikaa "vakaville" harrastuksille tai koirasi on jo "tarpeeksi" koulutettu, kannattaa koiraa aktivoida pelkästään huvin vuoksi. Aktivointia on mikä tahansa uuden asian, sekä tottelevaisuuskoe-liikkeiden että hauskojen temppujen ja kaikkien siltä väliltä, opettelu sekä erilaiset ongelmanratkaisut, tasapainottelu ja hajuaistin käyttö. Koiraa rasittaa keskittyminen ja pohtiminen paljon enemmän kuin pitkä lenkki.
Koiran aktivoiminen on hyödyllistä ja suositeltavaa etenkin jos koira käyttää "vapaa-aikaansa" haukkumiseen, huonekalujen kaluamiseen tms. epätoivottuun käytökseen. Vaikka aktivointi onkin yleislääke kaikkiin ongelmiin, mukaanlukien eroahdistus, itseään aktivoivia koiria löytyy aina.
Jos koira joutuu olemaan pitkään yksin - tai sen haluaa hetkeksi pois jaloista - kannattaa hyödyntää erilaisia aktivointileluja. Huomio kuitenkin että, kaikki aktivointilelut eivät sovellu käytettäväksi ilman valvontaa!
Erilaisia temppuja opettamalla saa opiskeluvaiheessa koiran käyttämään päätään ja siten rasittamaan itseään - lopputuloksena vieraita viihdyttävän koiran. Temppuja ei pidä opettaa hampaat irvessä väkipakolla, vaan houkuttelemalla ja palkitsemalla oikeaa käytöstä. Jos koira ei opi jotakin temppua, yritä houkutella eri tavalla tai vaihda temppua; vaikean tempun opettelun voi hyvin jättää myöhempään - tärkeintä on, että molemmilla on hauskaa.
Kotioloissa voi koiran nenän käyttöä kehittää kätkemällä mm. makupaloja tai sen omia leluja ympäri asuntoa tai pihalle. Kätkemisen ajaksi koira kannattaa joko viedä eri huoneeseen tai vaatia istumaan paikalla, ellei halua kilpailla siitä, kumpi on nopeampi: kätkijä vai etsijä :-)
Koiran koulutus
Dalmatiankoira oppii uudet asiat melko nopeasti - valitettavasti myös kaikki pahat tavat, mikä perustuu satunnaiseen toiminnan vahvistamiseen. Jos kuitenkin tuntuu ettei koira opi, on vika useimmiten ohjaajassa ja/tai käytetyissä menetelmissä... kouluttajanhan tulisi olla älykkäämpi kuin koulutettava :-)
Koiran koulutuksessa pyritään siihen, että koira luottaa ohjaajaansa ja siten myös tottelee tätä tilanteessa kuin tilanteessa. Koiran ja ohjaajan välistä suhdetta voidaan kehittää muun muassa olemalla hyvä laumanjohtaja ja rakentamalla kontaktia koiran ja ohjaajan välille. Tämä on helpompaa, kun ohjaaja osaa "lukea" koiran elekieltä ja rauhoittavia signaaleja, sekä hyödyntää koiran luontaisia viettejä koulutuksen apuna.
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi palvelus-, seura- tai muuhun koirakerhooon ja lähde iloisella mielellä mukaan ohjattuun koulutukseen !