Harrastukset

Dalmatiankoira on älykäs ja energinen rotu, joten se tarvitsee paljon sekä psyykkistä että fyysistä rasitusta. Eri lajeja harrastamalla koira pääsee käyttämään luonnollisia vaistojaan ja samalla koiran ja ohjaajan välinen suhde kehittyy. Tärkeintä ei ole mitä dalmatiankoiran kanssa harrastaa, kunhan yhteistä tekemistä löytyy.

Suosituin harrastus dalmatiankoirien kanssa on koiranäyttelyt, mutta muut vauhdikkaammat lajit saattavat olla koiralle mielenkiintoisempia. Dalmatiankoiran kanssa voikin harrastaa monipuolisesti eri lajeja.

Dalmatiankoira kaipaa aktivointia ja tekemistä. Aktivointia on muun muassa uusien asioiden opetteleminen, hauskojen temppujen suorittaminen sekä erilaiset ongelmanratkaisutehtävät, tasapainottelu ja hajuaistin käyttö. Koiraa rasittaa keskittyminen ja pohtiminen eri lailla kuin pitkä lenkki.

Erilaisia temppuja opettamalla saa koiran käyttämään päätään ja samalla parannettua arjen tottelevaisuutta. Perustehtävät (kuten istu, maahan, odota) ovat myös temppuja nekin. Temppuja ei pidä opettaa hampaat irvessä väkipakolla, vaan houkuttelemalla ja palkitsemalla oikeaa käytöstä. Oikea-aikaiseen palkkaamiseen kannattaakin perehtyä shaping-tekniikkaan. Mikäli koira ei opi jotakin temppua, yritä houkutella eri tavalla tai vaihda temppua; vaikean tempun opettelun voi hyvin jättää myöhempään - tärkeintä on, että molemmilla on hauskaa. Kotioloissa voi koiran nenän käyttöä kehittää kätkemällä mm. makupaloja tai sen omia leluja ympäri asuntoa tai pihalle. Kätkemisen ajaksi koira kannattaa joko viedä eri huoneeseen tai vaatia istumaan paikalla, ellei halua kilpailla siitä kumpi on nopeampi: kätkijä vai etsijä.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi palvelus-, seura- tai muuhun koirakerhooon ja lähde iloisella mielellä mukaan ohjattuun koulutukseen!

Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Näyttelyssä koiria arvostellaan rotumääritelmään verraten ja koira saa kirjallisen arvostelun.

Ne ovat myös tilaisuuksia, joissa samanhenkiset koiraharrastajat tapaavat toisiaan. Koiranäyttelyt ovat erinomaisia paikkoja uusille ja vanhoille koiraharrastajille tai vasta koiran hankintaa suunnitteleville nähdä erilaisia koirarotuja. Näyttelyt ovat yksi suosiotaan jatkuvasti kasvattavista harrastusmuodoista. Suomessa järjestetään vuosittain yli 40 kansainvälistä ja kaikkien rotujen näyttelyä sekä yli 200 ryhmä- ja erikoisnäyttelyä. Koiranäyttelyihin voi osallistua puhdasrotuinen, rekisteröity ja tunnistusmerkitty rotunsa edustaja.

Dalmatiankoirilla koiranäyttelyt ovat suosituin harrastuslaji ja kehissä pääseekin näkemään toinen toistaan kauniimpia dalmatiankoiria. Harrastuksena koiranäyttelyt vievät niin koiran kuin omistajan ympäri Suomen ja miksei ulkomaillekin. Dalmatiankoira on avoin, sosiaalinen ja helposti motivoitava rotu ja rakastavat esiintyä yhdessä omistajansa tai esittäjänsä kanssa. Dalmatiankoirakehässä onkin energinen ja kannustava Ilmapiiri, joka kannattaa ehdottomasti kokea vähintään kerran.

Dalmatiankoira arvostellaan rotumääritelmän mukaan (linkki) ja rotumääritelmästä on erikseen laadittu rotumääritelmän tulkinta (linkki) ulkomuototuomareiden sekä harrastajien tueksi.

Koiranäyttelyn kulku
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lisätietoja koiranäyttelyistä

Agility

Agility on koirien, sekä ohjaajien vauhdikas harrastus, sekä kilpailulaji, jossa koiran tulee suorittaa tuomarin suunnittelema esterata ohjaajan kanssa mahdollisimman virheettömästi ja nopeasti. Agilityssa radalla on yleensä 12-20 estettä ja ratatyyppejä on kaksi erilaista. Hyppyrata ja agilityrata. Agility sisältää hyppyjen ja putkien lisäksi, pussin, renkaan, pituuden ja muuriesteen ja pujottelukepit. Kontaktiesteitä ovat puomi, keinu, sekä A-este. Agilityssa voi tähdätä kilpailemaan tai harrastaa lajia omaksi ja koiran iloksi. (Lähde: Koirakoulu Taitoa Tassuihin)

Hoopers on agilityn alalaji ja se on vielä varsin uusi harrastus. Hoopersissa tehdään rataa, joka koostuu hoopeista eli isoista kaarista, lyhyistä putkista, tynnyreistä sekä veräjistä. Hoopers soveltuu kaikille koirille, sillä siinä ei ole fyysisesti raskaita esteitä tai tiukkoja käännöksiä. Mitä pidemmälle edetään, sitä paremmin koiran tulee ymmärtää ohjausta. (Lähde: Koirakoulu Kompassi)

Agility on dalmatiankoirien keskuudessa suosittu laji, sillä dalmatiankoira rakastaa aivotyöskentelyä sekä juoksemista. Agility harrastuksena kehittää omistajan ja koiran yhteistyötä sekä edistää koiranlukutaitoa. Agility on suosittu harrastus dalmatiankoirien keskuudessa ja kilpailevien koirakkojen määrä on kasvamaan päin. Dalmatiankoira kilpailee agilityssä maksi luokassa (säkäkorkeus vähintään 43 cm).

Dalmatiankoirat – Dalmatinerna ry on Suomen Agilityliiton jäsenyhdistys, yhdistyksen jäsen voi halutessaan edustaa yhdistystä kilpailuissa.

Lisätietoja agilitystä

Toko

Tottelevaisuuskoulutuksen (toko) tavoitteena on opettaa koiralle asiallista ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle koirankäsittelytaitoja.. Tottelevaisuuskokeissa (eli toko-kokeissa) testataan koulutuksen tasoa eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa, saadaan tietoa koirien oppimiskyvystä sekä tarjotaan koirakolle harrastusmahdollisuus. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevaisuus kuuluu jokaiselle koiralle ja se luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle. (Lähde: Suomen Palveluskoiraliitto)

Dalmatiankoira on älykäs ja oppivainen rotu, joka sopii tottelevaisuuskoulutukseen hyvin ja tokosta saa erinomaisia oppeja myös arkisiin asioihin. Dalmatiankoiria nähdään kilpailuissa vähemmän, mutta lajin harrastajia rodusta löytyy useita. Dalmatiankoira palkkautuu parhaiten leikillä tai herkuilla, joka tuokin hieman haastetta ohjaajalle koulutuksellisesti.

Lisätietoja tokosta

Rally-Toko

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Laji sopii mainiosti yhteistyön ja kontaktin parantamiseen, temppujen opettamiseen ja koiran aktivointiin. Sitä on helppo harjoitella itsekseen myös kotona ja lenkkien ohessa. Esimerkiksi kilpailusuorituksen aikana koiran kehuminen ja innostaminen ovat ehdottomasti sallittuja. Rally-toko tarjoaa hyvää fysiikkatreeniä etenkin ylemmissä luokissa, missä koira tekee pyörähdyksiä eri suuntiin, erilaisia peruutustehtäviä ja hyvää takapäänkäyttöä vaativia käännöksiä sekä seuraamista myös ohjaajan oikealla puolella. (Lähde: Suomen Palveluskoiraliitto)

Dalmatiankoira on innokas tekijä ja sopii rally-tokoon erinomaisesti luoteenpiirteidensä ansiosta. Dalmatiankoiraa on helppo motivoida leikkisyyden ja ahneutensa vuoksi suhteellisen helposti ja onnistumisien kautta dalmatiankoiralla on taipumusta tarjota omistajalle liikkeitä myös omatoimisesti. Rally-toko vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä suhdetta sekä lajista saatava tottelevaisuuskoulutus näkyy myös arkisissa asioissa. Dalmatiankoiria nähdäänkin myös kilpailuradoilla useasti, jossa ne suorittavat vaaditut tehtävät innokkaasti häntä heiluen.

Dalmatiankoirat – Dalmatinerna ry on Suomen Palveluskoiraliiton jäsen, yhdistyksen jäsen voi halutessaan edustaa yhdistystä kilpailuissa.

Lisätietoja rally-tokosta

Palveluskoiralajit

Palveluskoiralajeja on kaksitoista: käyttäytymiskoe (BH), haku, jälki, viesti, etsintä, opastus, valjakkohiihto, suojelu, IPO -kansainvälinen suojelukoe, erikoisjälki (FH), pelastus ja kansainvälinen pelastuskoe (IPOR). Lappalaiskoiraharrastajien keskuudessa suosituimmat PK-lajit ovat jälki, haku, FH-jälki ja pelastus. PK-lajeja voi harrastaa ilman koetavoitteita tai halutessaan tähdätä myös kokeisiin. Käyttäytymiskoe (BH) täytyy olla suoritettu ennen osallistumista palvelus- tai pelastuskoirakokeisiin, lukuunottamatta valjakkohiihtokilpailuja ja opastuskoetta. (Lähde: Suomen Palveluskoiraliitto)

Dalmatiankoiralle laji kuin laji tukee koiran ja omistajan välistä suhdetta sekä tiimityötä. Palveluskoiralajeissa yhdistyvät koiran aktivointi ja liikunta samaan aikaan sekä koira pääsee tekemään luonnollista työtä kuten esimerkiksi jäljestämistä. Dalmatiankoiran liioittelematon rakenne sopii hyvin pitkäkestoisiin suorituksiin, vahva runko ja nopeus antaa hyvät lähtökohdat maastolajeissa sekä tottelevaisuuspuolen korkeissa hypyissä.

Dalmatiankoirat – Dalmatinerna ry on palveluskoiraliiton jäsen ja dalmatiankoirilla on kilpailuoikeus PK-kilpailuissa.

Lisätietoja Palveluskoiralajeista

Nosework

Nosework on mukavaa yhteistä tekemistä sekä koiralle että ohjaajalle. Nosework aktivoi koiraa sekä nenänkäyttöön että aivotyöskentelyyn. Koira pääsee toteuttamaan lajityypillisiä tarpeitaan ja kehittämään itsevarmuuttaan. Koiran tehtävänä on tutkia etsintäalue ja löytää piilotetut kohdehajut. Ohjaajan tehtävänä on seurata koiran työskentelyä ja tarvittaessa olla tukena. Nosework-kokeissa suoritetaan etsintöjä eri etsintämuodoissa. Kohdehajuja etsitään sisä-, ulko-, laatikko- ja ajoneuvoetsinnässä. (Lähde: Kennelliitto)

Dalmatiankoiralla on luontainen ominaisuus nenänkäyttöön ja hajutyöskentelyyn. Nosework on koiralle hyvää itsenäistä työskentelyä jossa ohjaajan tulee lukea ja ymmärtää koiran ilmaisut. Nenällä työskentely kuluttaa erinomaisesti dalmatiankoiran energiaa ja onnistumiset motivoivat niin omistajaa kuin dalmatiankoiraa jatkamaan harrastamista. Noseworkia pystyy harrastamaan myös kotona, kun koiralle on opetettu kohdehaju(t) sekä ilmaisu. Nosework on rauhallinen laji, joka sopii kaikenikäisille dalmatiankoirille eikä vaadi korkeaa kuntotasoa koiralta tai ohjaajalta. Noseworkia harrastavalle koiralle voi opettaa myös muita hajuja, kuten esimerkiksi sienet..

Dalmatiankoirat – Dalmatinerna ry on Suomen Kennelliiton jäsenyhdistys, yhdistyksen jäsen voi halutessaan edustaa yhdistystä kilpailuissa.

Lisätietoja noseworkistä

Canicross

Canicross eli koirajuoksu on valjakkourheilun helpoin laji aloittaa. Se on mukava, kaikenikäisille sopiva kuntoilulaji, jossa voi myös kilpailla. Koirajuoksussa koira kytketään vetovaljaista juoksijaan joustavalla vetonarulla. Mikä tahansa koiran kanssa juokseminen ei ole canicrossia, sillä olennaista on, että koira vetää ja kulkee koko ajan edellä. Koirajuoksussa koirakko etenee niin nopeasti kuin ohjaaja pystyy koiran perässä juoksemaan. Kilpailtaessa juostava matka on tavallisimmin aikuisilla 5–6 km ja nuorilla 3 km. Usein luokkia on myös harrastelijoille, jolloin matka on lyhyempi ja reitti helpompi. Kilpailut ovat avoimia kaikille rokotetuille koirille. (Lähteet: Suomen Valjakkourheilijoiden liitto, murrenmurkina.com)

Dalmatiankoira on voimakas, kohtalaisen nopea, terverakenteinen koira. Useat dalmatiankoirat ovat luonteeltaan erittäin aktiivisia ja rakastavat vauhdikasta liikuntaa. Erityisesti hyvin energiset, herkästi kiihtyvät ja impulsiiviset yksilöt on usein helppo motivoida vetolajeihin. Canicrossissa sekä omistajan että koiran kunto kasvaa ja yhteinen harrastus luo yhteistä sidettä. Dalmatiankoiran kanssa juoksemisen harjoittelu voidaan aloittaa 12-18 kuukauden ikäisenä, kun täysikasvuisuus on saavutettu.

Canicross on Suomen Valjakkourheilijoiden liiton (VUL ry) alainen laji.

Muita vetolajien harrastustapoja ovat myös koirapyöräily sekä potkupyöräily.

Lisätietoja Canicrossista

Valjakkohiihto

Valjakkohiihto on palveluskoirien talvinen harrastuslaji, jossa ohjaaja ja koira liikkuvat maastossa vauhdikkaasti. Kuntourheilijalle valjakkohiihto, ilman ahkiota, tarjoaa hyvän keinon talvisin oman ja koiran kunnon ylläpitämiseen. Valjakkohiihdon kilpailutoimintaan pääsee ns. naruluokkiin mukaan jo vähäisillä varustehankinnoilla. Valjakkohiihdossa koira juoksee hiihtävän ohjaajan edessä, ollen joustavalla narulla kytkettynä ohjaajan vyössä olevaan lenkkiin.

Sprintti on valjakkohiihdon tulokaslaji, jonka suosio on kasvussa. Kilpailumatka on 1 - 2,5 km/lähtö ja jaetaan naisten ja miesten sarjoihin. Kunkin luokan ensimmäinen lähtö hiihdetään väliaikalähtönä, jolloin valjakot lähtevät 1 min. välein. Väliaikalähtöjen aikojen perusteella kilpailijat jaetaan välieriin. Finaalissa hiihtää 4-6 koiraohjaajaa koirineen. (Lähde: Suomen Palveluskoiraliitto)

Dalmatiankoira sopii erinomaisesti valjakkohiihtoon voimakkaana, kohtalaisen nopeana ja terverakenteisena koirana, joka jaksaa hyvin vetää hiihtäjää. Dalmatiankoira on luonteeltaan aktiivinen ja rakastaa vauhdikasta liikuntaa yhdessä omistajasta kanssa. Valjakkohiihto kehittää niin omistajan kuin koiran lihaskuntoa. Kilpailemin ja menestyminen lajissa on mahdollista dalmatiankoiran monipuolisien ominaisuuksien ansiosta.

Dalmatiankoirat – Dalmatinerna ry on Suomen Palveluskoiraliiton jäsen, yhdistyksen jäsen voi halutessaan edustaa yhdistystä kilpailuissa.

Lisätietoja valjakkohiihdosta

Pelastuskoiratoiminta

Pelastuskoiralla tarkoitetaan kadonneiden ihmisten etsintään, viranomaisten avuksi, koulutettua ja viranomaistarkastettua koiraa, joka kutsutaan tarvittaessa avustamaan etsinnässä. Käytännön etsintätehtävät voivat sisältää muun muassa metsään eksyneen etsintää ja poikkeusoloissa ihmisten etsintää sortuneista rakennuksista.

Etsinnöissä pelastuskoira on erinomainen apu tarkan hajuaistinsa, kestävyytensä ja ketteryytensä ansiosta. Koira kykenee seuraamaan useita tunteja vanhoja jalanjälkiä, jotka eivät ole silmin nähtävissä. Etsintäkoirat soveltuvat raunioille kokonsa ja ketteryytensä ansiosta ja pääsevät nopeasti ahtaisiinkin paikkoihin. Ne myös kykenevät havaitsemaan ja ilmaisemaan ihmisen tämän ollessa useita metrejä sortumien alla. (Lähde: Suomen Palveluskoiraliitto ry)

Dalmatiankoirat sopivat pelastuskoiratoimintaan sosiaalisuutensa sekä rakenteensa puolesta erinomaisesti. Dalmatiankoira on ihmisrakas, älykäs ja sinnikäs. Ihmisten etsiminen sopii nenän käytöstä nauttiville dalmatiankoirille todella hyvin ja dalmatiankoira rakastaa etsiä niin leluja, ihmisiä kuin herkkuja. Dalmatiankoiran ahneus ja ihmisrakkaus helpottavat kouluttamista. Pelastuskoiratoiminta on lajina tärkeä ja lajissa on mahdollisuus tehdä hyvää sekä jopa pelastaa henkiä. Pelastuskoiratoimintaan pääsee mukaan joko Suomen Pelastuskoiraliiton tai Suomen Palveluskoiraliiton kautta.

Lisätietoa pelastuskoiratoiminnasta:

Suomen Pelastuskoiraliitto
Suomen Palveluskoiraliitto

Mejä

MEJÄ on lyhenne metsästyskoirien jäljestämiskokeesta. Sen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Kokeessa pyritään jäljittelemään tositilannetta avoimessa - ja voittajaluokassa, sekä mittaamaan koiran taito haavoittuneen hirvieläimen jäljestyksessä. Näistä taidoista on apuja myös käytännössä. Luonnostaan koira käyttää hajuaistiaan lähes kaiken uuden tutkimiseen ja havainnointiin. Mikäpä sen parempaa kuin valjastaa tuo vaistonomainen tapa hyöty- ja harrastuskäyttöön. (Lähde: Kennelliitto)

Dalmatiankoiralle jäljestäminen on erinomainen laji, jossa se pääsee käyttämään hajuaistiaan sekä liikkumaan luonnossa jälkeä haistellen. Hajutyöskentely sopii aktiiviselle rodulle erinomaisesti ja jälkityöskentelyn jälkeen dalmatiankoiralle maistuukin uni.

Mejä on Suomen Kennelliiton alainen laji.

Lisätietoja mejästä

Koiratanssi

Koiratanssi on yksi näyttävimmistä harrastuslajeista. Parhaimmillaan ohjaaja ja koira liikkuvan sulavasti yhteen musiikin tahdissa. Esitykset voidaan rakentaa ohjaajan sekä koiran rakenteen, iän ja persoonallisuuden mukaan joko vauhdikkaiksi, hauskoiksi tai vaikkapa unenomaisen rauhalliseksi.

Dalmatiankoira on innokas oppimaan monenlaisia temppuja ja tässä lajissa pääset itse suunnitelmaan mitkä temput sopivat omalle koiralle. Koiratanssi parantaa ohjaajan ja koiran yhteistyötä sekä musiikki tuo lisäintoa treeneihin. Koiratanssia voi harrastaa omaksi iloksi tai kilpailla virallisissa kilpailuissa.

Koiratanssi on Suomen Kennelliiton alainen laji.

Lisätietoja koiratanssista

Dobo

Dobo on Camilla Leijonan (ent. Peura) vuonna 2010 kehittämä koiran ja ohjaajan yhteinen liikuntalaji. Alkuperäisenä ajatuksena oli laji, jossa voisi kehittää omaa lihaskuntoa ilman, että koira jäisi paitsioon. Hiljalleen syntyi Dobo. Dobon tavoitteena on lihaskunnon, tasapainon, kehon hallinnan sekä liikkuvuuden parantaminen, molemmille, yhdessä. Dobossa käytetään tasapainotyynyjä, puolipalloja sekä erityisiä dobopalloja, joita on eri kokoisia eri kokoisille koirille ja kahta eri mallia perus ovaalin muotoinen pallo ja solapallo. Liikkeitä on ohjaajalle, koiralle sekä yhdessä tehtäviä. Dobo on harrastus- ja treenilaji, jossa ei kilpailla. (Lähde: Dobo.fi)

Dalmatiankoira osallistuu mielellään kaikkeen tekemiseen, joten dobossa yhdistyy yhdessä tekeminen sekä omistajan että koiran lihaskunnon kehittyminen. Dalmatiankoira on usein sopivan ennakkoluuloton, reipas ja rohkea sekä innostuvainen yhteiseen tekemiseen, myös doboon!

Lisätietoja Dobosta