Viralliset terveystutkimukset - Miksi kuvaaminen kannattaa?

Luustokuvaus palvelee ensisijaisesti kuvattavaa koiraa ja koiran omistajaa.

Pentua hankkiessa meillä kaikilla on valmiina mielikuva aktiivisesta koirasta, jonka kanssa saa elää ja harrastaa seuraavat 10-15 vuotta. Koiran kanssa harrastaminen edellyttää myös tietoisuutta oman koirakaverin terveydentilasta. Toisissa harrastuksissa luusto joutuu kovemmalle rasitukselle kuin toisissa. Mikä on parempaa kuin hyvällä mielellä harrastaa oman koiran terveydelle sopivia aktiviteetteja?

Vaikka dalmatiankoirat ovat pääsääntöisesti erinomaisia luustotutkimustuloksia saava rotu, mahtuu mukaan myös niitä muitakin tuloksia. Luustovikoihin ja -sairauksiin vaikuttaa perimän lisäksi myös ympäristötekijät.

Kaikki muutokset eivät aina oireile tai näy koirassa ulospäin. Samoin nuorempana lievät, elämää tai harrastamista haittaamattomat muutokset tuovat usein vanhemmiten mukanaan nivelrikkomuutoksia hieman aikaisemmin kuin täysin terveet luustotutkimustulokset saaneella koiralla.

Tieto lievemmistäkin muutoksista auttaa sinua pitämään huolta rakkaasta ystävästäsi mahdollisia muutosoireita lieventäen ja hidastaen oireiden alkamista tai tilan huonontumista.

Kuva: Heidi Rehakka

Miksi et jakaisi kuvaustuloksia myös rotuyhdistykselle, kasvattajille ja muille
rotua harkitseville tai sitä omaa pentua etsiville?

Virallinen, Suomen Kennelliiton lähetteen kautta tehty luustokuvaus kirjautuu Suomen Kennelliiton ylläpitämään jalostustietokantaan (KoiraNet) koiran tietojen alle. Tätä julkista jalostusrekisteriä käytetään yhtenä erittäin tärkeänä työkaluna rotujärjestön jalostussuositusten laadinnassa ja rodun yleisen terveystilanteen sekä perinnöllisten vikojen ja sairauksien seurannassa.

Näiden rodun terveyden seurantaan kerättävien tietojen kerryttämiseen tarvitaan koiranomistajia ja kasvattajia.

Samaisesta tietokannasta kasvattajat keräävät tietoa eri sukulinjojen terveydentilasta ja käyttävät tietoa hyödyksi suunnitellessaan tulevia pentueitaan kasvatustyönsä jatkamiseksi ja vaalimiseksi.

Terveiksi tutkituilla koirilla voi olla rodulle jalostusarvoa, riippuen koiran muistakin ominaisuuksista. Tieto mahdollisista perinnöllisistä sairauksista voi vaikuttaa myös koiran sukulaisten jalostuskäyttöön.

Pennunostajat voivat hyödyntää jalostustietokantaa etsiessään pentua.

Virallisten luustokuvaustulosten lisäksi sieltä löytyy myös muita terveystutkimustuloksia, harrastustuloksia, luonteen testauksen tuloksia ja vaikka mitä. Mikäli tämä jalostustietokanta ei vielä ole tuttu, siihen kannattaa ehdottomasti tutustua! Se löytyy osoitteesta https://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx

Dalmatiankoirien yleisestä terveydentilasta on kirjoitettu kattavasti ja monipuolisesti dalmatiankoirien jalostuksen tavoiteohjelmassa. Se löytyy jalostus-osiosta https://www.findal.net/jalostus/jalostuksen-tavoiteohjelma-ja-pevis/

Dalmatiankoirilta kuvataan lähes poikkeuksetta lonkat (HD), kyynärnivelet (ED) ja selkä laajasti (VA, LTV ja SP). Spondyloosituloksen (SP) saamiseksi koiran tulee olla vähintään 24kk ikäinen, ja se on suositeltu kuvausikä.

Vuoden 2021 alussa olkapäiden osteokondroosin (OC) virallinen lausunto tuli mukaan Kennelliiton lausuntovalikoimaan, ja niiden virallinen kuvantaminen on myös erittäin toivottavaa edellä mainituista syistä.

(c) Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry 2023