Tuomariesitteylyt: Champion & Veteran Of Dalmatians

Satu Ylä-Mononen

Ensimmäisen berninpaimenkoirani sain vuonna 1982. Tuolloin taloon asteli miehen elkein berninpaimenkoirauros FIN & S MVA, V-85,-89 Valkeakoivun Carro, joka oli aikanaan hyvin menestyksekäs ja eli lähes 12 vuoden mittaisen kunnioitettavan elämän. Siitä lähtien kodissani on aina ollut bernejä, yksi tai useampi...

Carron myötä into koiriin syttyi lähtemättömästi. Kävin kehäsihteerikurssin, koulutusohjaajakurssin, kasvattajanperuskurssin ja -jatkokurssin, tatuoijakurssin jne. Vedin koulutuskursseja ja harrastin kaikkea mahdollista koiriin liittyvää. Kesät työskentelin La-Jun suuressa kennelissä kenneltyttönä. Sveitsinpaimenkoirayhdistyksen johtokunnassa istuin 10 vuotta, joista 9 vuotta yhdistyksen sihteerinä vuoden –97 loppuun asti. Toimin berninpaimenkoirien jalostustoimikunnan puheenjohtajana kolme kolmivuotiskautta (2002-2010). Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n jalostustieteellisen toimikunnan jäsenenä ja varapuheenjohtajana toimin vuosina 2005-2009, lisäksi olin pari kautta Suomen Kennelliiton silmäsairaustyöryhmän ja DNA-työryhmän puheenjohtajana. Suomen Kennelliiton näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan jäsenenä toimin seitsemän vuotta (2027-2023). Koirien terveysasiat ovat lähellä sydäntäni. Yhdistystyöstä minut on palkittu Sveitsinpaimenkoirayhdistyksen hopeisella ansiomerkillä ja Suomen Kennelliiton hopeisella ansiomerkillä.

Kennelnimeni olen saanut jo 80-luvulla ja tähän päivään mennessä Riccarron-kennelnimellä bernipentueita on syntynyt kaikkiaan 34 kpl. Pentujamme on viety yli 10 eri maahan, mm. neljä pentua rodun kotimaahan Sveitsiin. Tunnustuksena menestyksekkäästä kasvatustyöstä meidät on palkittu arvostetulla Suomen Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnolla sekä Suomen Koirankasvattajat ryn kasvattajapalkinnolla. Riccarron kennel on ollut yhdessä vaiheessa Suomen voitokkain bernikennel 12 vuotta peräjälkeen!

Tällä hetkellä perheessämme tassuttelee yksi berninpaimenkoira, omakasvatti. Pomon paikkaa perheessämme paikkaa pitää borderterrieri Rene.  Kasvatustyö on tällä hetkellä hyvin vähäistä työ- ja tuomarointikiireiden takia.


Ulkomuototuomariksi olen valmistunut vuonna 1999. Tällä hetkellä minulla on arvosteluoikeudet kaikille roduille ryhmiin 1, 2, 4 ja 8, lisäksi rotuja ryhmistä 3, 5, ja 10.  Olen arvostellut Suomen lisäksi yli 30 eri maassa, mm. Amerikan National Specialtyn (maan suurin erikoisnäyttely, 1179 berniä) ja Sveitsin 100-vuotisjuhlanäyttelyn. Toimin Ulkomuototuomarit ry:n puheenjohtajana.

Odotan innolla Champion of Dalmatians & Veteran of Dalmatians 2024 tapahtumaanne. On ilo tulla arvostelemaan.

Satu Ylä-Mononen

Erika Häkkinen

Kiitos kutsustanne tulla arvostelemaan Champion Of Dalmatians & Veteran Of Dalmatians tapahtumaanne ja odotan tätä oikein innolla.

Tässä lyhyesti pähkinänkuoressa oma historiani eli nimeni on Erika Häkkinen ja valmistuin ulkomuototuomariksi 2014. Olen alkuperäisin kotoisin Lahdesta, mutta viimeisen vajaan kaksi vuotta olen asunut Haminassa. Minulla on ollut aina lapsuudesta alkaen koiria ja ensimmäinen oma rotukoirani oli rottweiler ja myöhemmin perheeseemme tuli leonberginkoiria, joten oli luonnollista, kun muutin omilleni, että koirahan se on saatava. Roduksi valikoitui amerikanakita ja omat rotuni ovatkin amerikanakita ja akita. Tällä hetkellä minulla on kotona yksi 6,5-vuotias akitanarttu.

Olen kasvattanut pienimuotoisesti amerikanakitoita ja yhden pentueen verran sekä akitoita että welsh corgi pembrokeja kennelnimellä Great Flame’s, jonka olen saanut vuonna 2000. Ensimmäisen amerikanakitani toin Ruotsista vuonna 1998. Lopetin kasvattamisen viisi vuotta sitten ainakin toistaiseksi.

Aktiivisena yhdistyksenä aloitin vuonna 1997, Akita ry:ssä, jolloin akita rotua ei oltu vielä jaettu kahteen eri rotuun vaan molemmat olivat saman rotunimikkeen alla. Myöhemmin amerikanakitoille, vuonna 2003, perustettiin oma yhdistys, jossa olin yhtenä perustajajäsenenä toimien eri tehtävissä ja puheenjohtajana useammankin vuoden. Olen ollut myös rotujärjestömme, Suomen Seurakoira ry:n hallituksen yhtäjaksoinen jäsen 15 vuoden ajan ja vuoden tauon jälkeen myös puheenjohtajana. Siellä hallituskausina vastasin ulkomuototuomarikoulutusten järjestämisestä (rotujärjestön alaisuudessa yli 60 rotua) ja erikoisnäyttelystä. Kuuluin myös 15 vuoden yhtäjaksoisen ajan Salpausselän kennelpiirin hallitukseen sekä olin kennelpiirin toinen valtuustoedustaja. Lisäksi olin Lahden kansainvälisen koiranäyttelyn tuomarisihteeri aina vuoden 2023 loppuun asti. Olen ollut myös Ulkomuototuomarit ry:n hallituksen jäsen. Nykyisin olen Akita ry:n puheenjohtaja, ollut vuodesta 2018 alkaen, sekä jalostustoimikunnan puheenjohtaja ja vastaan rotumme erikoisnäyttelystä. Toimin myös kouluttavana tuomarina seuraaville roduille; akita, amerikanakita, hollaidonkoira, kainkoira, kishunkoira, shiba ja shikokunkoira. Toimin nykyisin myös Kouvola kaikkien rotujen näyttelyn parittomien vuosien puheenjohtajana. Minut on palkittu Suomen Amerikanakita ry:n ansiomerkillä, rotujärjestömme Suomen Seurakoirayhdistys ry:n ja Suomen kennelliiton hopeisilla ansiomerkeillä.

Arvostelen vuosittain noin 15 näyttelyssä ja teen edelleen myös jonkin verran töitä kehätoimitsijana.

Tällä hetkellä omaan arvosteluoikeuksia noin 100 rotuun ryhmistä 1, 2, 5 ja 10. Lisäksi olen anonut laajennusoikeutta ryhmään 6.

Erika Häkkinen