Champion of Dalmatians & Veteran of Dalmatians - Tuomariesittelyt

Pirjo Onza

 

Dalmatiankoira Pilkku tuli perheeseemme vuonna 1981, nyt jo edesmenneen Ann-Sofi Sandbackan Caesands kennelistä. Sattumalta luovutuspäivä osui syntymäpäivälleni, kun täytin 10 vuotta. Rahat omaan koiraan olin säästänyt viikkorahoista, synttärirahoista ja keräämällä myös kaikki lähiympäristöstä löytyneet pullot. Pentu maksoi tuolloin 1.200 markkaa (nykyrahassa noin 550 euroa). 

Ann-Sofin innostamana kävimme näyttelyissä ja Pilkulla (Caesands Bermuda Rose) teetettiin kaksi pentuetta Caesands kennelille. Ensimmäinen vuonna 1984, josta syntyi perheemme toinen dalmatiankoira Sipi (Fin Mva, EE Mva Caesands Fairy Bell). Myös Sipi teki pennut Caesands kenneliin (Caesands K -pentue, 1987). Ann-Sofilta opin paljon rodusta ja pentujen hoidosta. Vietin kaikki mahdolliset viikonloput ja lomat Sandbackoilla, silloin kun koiramme olivat siellä pentujensa kanssa. Hoidin pentuja, lenkkeilin oman koiran sekä Ann-Sofin koirien kanssa sekä luin ulkomaista dalmatiankoirakirjallisuutta ja vanhoja DAL-lehtiä, joita Ann-Sofilla oli runsaasti. Opin häneltä paljon koirien kasvatustyöstä ja kotien valinnasta. 

Oman kennelnimen sain vuonna 1989. Olen kasvattanut Dalhill’s kennelnimellä viisi dalmatiankoira pentuetta. Viimeisin pentue syntyi 1998 ja tästä jäi meille Riki (Dalhill’s Evviva L’Amore). Riki siirtyi sateenkaarisillan toiselle puolelle vuoden 2011 elokuussa. Perheessämme on kasvatettu myös kääpiöpinsereitä, kuudentoista pentueen verran, vuodesta 1996 vuoteen 2010 kennelnimellä Onda’s. Koiranäyttelyissä kävimme dalmatiankoirien kanssa enimmäkseen Suomessa 80-90 -luvuilla. Kääpiöpinserit veivätkin sitten ympäri Eurooppaa -90 luvun ja 2000 -luvun vaihteessa. 

Olen ollut takavuosina mukana järjestämässä Dalmatiankoirayhdistyksen erikoisnäyttelyitä, Champion of Dals- kisoja ja muita tapahtumia sekä messukeskuksen rotuyhdistyksen pistettä hoitamassa. Messukeskuksen rotuinfopistettä äitini organisoi 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa. Tällöin meillä oli koko yhdistyksen myyntituotevarasto kotona vaatekaapissamme. Taisipa äitini koota DAL-lehteäkin monta vuotta samoihin aikoihin. Niistä lehdistä löytyy myös muutamia teini-ikäisen Pirjon kirjoittamia tarinoita ja ottamia valokuvia. Valokuvauksen innokkaana harrastajana olen saanut kuvata 1990-luvulla useita erikoisnäyttelyitä DAL-lehteä varten. Sipi koiramme oli erinomainen vetokoira ja olimme monesti yhdistyksen järjestämissä tapahtumissa vetämässä lapsia pulkassa tai kärryissä. 

Koiraharrastus on vienyt mukanaan, vaikka minne, kuten ECDC:n (tuolloin European Cooperation of Dalmatian Clubs, nykyinen WAFDAL) kokoukseen Hollantiin ja Tanskaan edustamaan yhdistystämme silloisen puheenjohtajan Tiina Tuuvan kanssa. Olin yhdistyksen toiminnassa aktiivisena siitä lähtien kun ensimmäinen dalmatiankoiramme tuli 1981 ja aina 2000-luvun alkuun. 

Pilkkukoirat pysäyttävät edelleen ja sydänalassa läikähtää, kun pilkullinen ystävä tulee jossain vastaan. Pilkkupentujen “veivaamista” ja pusuttelua sekä pennun tuoksua - niitä kaipaan. Dalmatiankoirat ovat edelleen minulle rakas rotu, vaikka kotonamme ei tällä hetkellä pilkkuja ole - tosin karvoja tulee vieläkin vastaan aika ajoin.

Tällä hetkellä perheessämme on yksi kääpiöpinseri ja hevosharrastus on vallannut tilaa koiraharrastuksesta. Vaikka aina nuorena haaveilin siitä pilkullisesta Knabstrubin hevosesta, ei sellaista kuitenkaan meille tullut, vaan ihan “tavallinen” puoliverinen ratsuhevonen, musta. 

 

 

Tarja Tuomisto

 

Kiitän saamastani kutsusta tulla arvostelemaan Dalmatiankoirat ry:n Champions of Dals -kilpailua. Koronarajoitteiden vuoksi edellisen vuoden tilaisuus peruuntui, toivokaamme että terveystilanne normalisoituu ja pääsemme rajoituksetta harrastamaan ja tapaamaan toisiamme.

Haaveeni omasta dalmatiankoirasta toteutui vuonna 1985 kun ”Nena” O’Soul Uubi Duubi Duu ja ”Ninni” Pomperipossa muuttivat talouteen. Näyttelyinnostus johti yhdistystoimintaan sekä kasvattajaksi. Itse asiassa harrastus samanmielisten ihmisten seurassa täytti kaiken vapaa-aikani.

Tachetee dalmatiankoiria syntyi yhdeksän pentuetta vuosina 1987–1993. Kymmenestä kasvatistani tuli muotovalio. Myöhemmin olen kasvattanut myös australianterriereitä, kaukasiankoiria ja suomenlapinkoiria. Nykyiset lemmikkini ovat kaksi ragdoll kissaa ja kaksi kissankokoista mitteliä (mittelspitz).

Dalmatiankoirat ryn  luottamustoimien lisäksi olen toiminut koiranäyttelyissä kehäsihteerinä vuodesta 1987 sekä 2000- luvulla 7 vuotta kennelneuvojana Satakunnan kennelpiirissä. Vuonna 2020 valmistuin klinikkaeläinhoitajaksi.

Eläkeläisen kiireet ovat minulla edessä kahden vuoden kuluttua. Ehkäpä voin tuolloin tarjota työpanostani sopivassa muodossa Dalmatiankoirat Ry:lle.

Yhteistyöterveisin
Tarja Tuomisto

 

 

Sofi Sandbacka-Saxén

 

Hei! 

Olen Sofi Sandbacka-Saxén, 39-vuotias entinen aktiivinen dalmatiankoiraharrastaja Espoosta.

Lapsuudenperheeni oli tuttu näky koiranäyttelyissä ja -tapahtumissa 1970-luvulta lähtien 2010-luvulle saakka. Autoin äitiäni Ann-Sofi Sandbackaa (kennel Caesands) kasvatustyössä ja esitin perheemme koiria näyttelyissä. Kilpailin junior handler -kilpailuissa aktiivisesti sijoittuen lajissa dalmatiankoiran kanssa kaksi kertaa SM-hopealle ja kerran SM-pronssille.

Menestyksekkäin näyttelykoirani oli C.I.B. & FIN & S & DK MVA PMV-01 V-04 PMV-05 Caesands Way To Fame, joka oli useampana vuonna vuoden voitokkain dalmatiankoira ja olimme tuttu näky ryhmä- ja BIS-kehissä. Best in show -sijoituksia kertyi useita, mieleenpainuvimpana muistona Kuopion KV-näyttelyn Best in show -voitto vuonna 2006.

Äitini poismenon jälkeen löysin kuitenkin omat intohimoni muualta kuin kasvatustyöstä ja koiranäyttelyistä. Lapsuuden haaveeni eläinlääkärin ammatista toteutui kovalla työllä ja nykyään viihdyn dalmatiankoirani Elliotin (Lanacos Eternal Fame) kanssa parhaiten metsissä ja agilitykentillä.

Olen todella iloinen kutsusta tuomaroimaan juhlavuoden Champion of Dals-kilpailua, kiitos! Odotan innolla kauniiden koirien näkemistä ja myös kaikkien vanhojen ystävien ja tuttavien tapaamista vuosien jälkeen. Tehdään yhdessä illasta unohtumaton!