Tuomariesittely

Hei kaikki nuorten dalmatiankoirien omistajat! Sain kutsun toimia tuomarina Dalmatiankoirat ry:n tämän vuoden Youngster Grand Prix:ssa ja hyvin lyhyen harkinnan jälkeen otin sen mielihyvin vastaan.

Olen Turkulainen dalmisharrastaja ja –kasvattaja, asun tällä hetkellä Liedossa. Kennelnimeni Aboensis on latinaa ja tarkoittaa Turkulainen. Ensimmäisen dalmatiankoirani hain vuonna 1996 Uudestakaupungista ja sillä tiellä ollaan. Ensimmäinen oma pentueeni syntyi vuonna 2003 eli kuluva vuosi on 15-vuotis kasvattajajuhlavuoteni. Yhteensä pentueita on tähän mennessä ollut 10. Olen harrastanut dalmisten kanssa kaikenlaista pk-jäljestä agilityyn. Nyt painopiste on viime vuosina ollut näyttelyissä, mutta nuorimmaisen kanssa olisi tarkoitus perehtyä rally-tokon maailmaan ja vanhempien kanssa käydään agilityhallilla silloin tällöin hömppäämässä. Ehdottomasti mieleenpainuvin näyttelymenestys on tältä kesältä kun kasvattini A. Gem Of Forrest oli dalmatiankoirien erikoisnäyttelyn ROP. Parhaista harrastuskoiristani on pakko mainita ensimmäisen pentueeni timantti, eli A. Adamant, joka kunnostautui useassa lajissa ja haki mm. dalmisten historian ensimmäisen PK-tuloksen. Kotona asuu tällä hetkellä 4 dalmatiankoiraa, joista 3 on LUA-dalmiksia.

Mitä sitten toivon tämän päivän dalmatiankoiralta? Toivon tasapainoista kokonaisuutta ja maatavoittavaa ja vetävää, mutta liioittelematonta liikkumista. Jos rakenne on oikeanlainen, on liikkuminenkin yleensä vaivatonta. Niin kauan kuin pysytään rotumääritelmän sisällä, koko ja pilkutus eivät saisi olla yksilöarvostelussa liian isosti määrittäviä tekijöitä. Dalmatiankoiran pitää myös ehdottomasti olla ystävällinen ihmisiä kohtaan. Pieni ujous nuorilla koirilla on tietenkin aivan normaalia ja yleensä se jää pois iän ja hyvien kokemusten myötä. Meillä on hieno rotu ja iso populaatio, jolloin joukkoon mahtuu paljon erilaisia yksilöitä ja tämä tulisi mielestäni nähdä rikkautena eikä haittana. Odotan jo innolla näkeväni ison joukon pentuja, junnuja ja nuoria dalmatiankoiria sekä teitä omistajia ja handlereita! Nähdään siis joulukuussa Hyvinkäällä :)

 

Heidi Kohonen

 

Takaisin tapahtumasivulle