Tuomariesittelyssä 
Nina Lindqvist

Kuva: ForBreeders.Eu

Lämmin kiitos kutsusta arvostelemaan dalmatiankoiria! 

Olen porvoolainen rhodesiankoirakasvattaja ja ulkomuototuomari Porvoosta. Läpäisin Kennelliiton ulkomuototuomarikurssin pääsykokeen viime syksynä, ja toukokuussa 2023 pätevöidyin suuresti rakastamani oman rotuni rhodesiankoiran ulkomuototuomariksi. Kesän aikana pätevöidyin myös dalmatiankoiralle ja pesukarhukoiralle. Dalmatiankoiriin perehtyminen heti rhodesiankoirien jälkeen oli todella luontevaa, sillä rhodesiankoiran rotumääritelmän pohjana on käytetty dalmatiankoiran rotumääritelmää. Jo vuonna 2017 arvostelin rhodesiankoirien epävirallisen erikoisnäyttelyn Venäjällä. Syyskuussa 2023 sain upean mahdollisuuden arvostella rhodesiankoirien erikoisnäyttelyssä Tsekeissä yhdessä yhdysvaltalaisen kasvattajatuomari Denise Flaimin kanssa. Kahden päivän aikana sain kunnian arvostella noin 200 rodun edustajaa! Tsekkien erikoisnäyttely onkin yksi Euroopan suurimmista rodun erkkareista.

Koirien ympäröimänä olen ollut syntymästäni saakka, vaikka meillä ei kotona koiraa ollutkaan. Suvussamme oli lähes kaikilla koira, useimmilla mäyräkoira. Oman koiran puuttuessa lenkitin naapurien koiria, kunnes 90-luvun alussa hankin ensimmäisen oman koirani. Tämä koira oli harmaa saksanpaimenkoiranarttu, jonka seuraksi tuli myöhemmin toinen samanlainen. Näiden kanssa harrastastin PK-hakua. Ensimmäinen rhodesiankoirani on syntynyt vuonna 2006. Vuosien varrella oma koiraharrastaminen on jalostunut aina vain syvällisempään suuntaan, ja nykyään kasvatan rhodesiankoiria pienimuotoisesti kennelnimellä Lumottu. Omien koirieni kanssa olen harrastanut vuosien varrella koiranäyttelyiden lisäksi myös maastojuoksua, agilitya, mejää ja noseworkia. Olen myös aktiivinen yhdistystoiminnassa toimien Suomen Ridgeback-yhdistyksen puheenjohtajana ja edustan rotujärjestöämme Suomen Kennelliiton valtuustossa. Lisäksi olen rhodesiankoirien kansainvälisen terveyskomitean pitkäaikainen jäsen.

Koiria arvostellessani kiinnitän ensimmäisenä huomioni yleisvaikutelmaan ja tasapainoon. Millainen siluetti koirasta piirtyy? Tunnistaako koiran siluetista rotuisekseen? Yleisvaikutelma luo myös odotuksen koiran liikkumiselle. Arvostellessani rotua, joka alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaisessa tehtävässä liikkuu paljon, on liikkeillä suuri painoarvo.  Myös rodunomaisten yksityiskohtien tulee olla kohdillaan rodun erinomaisessa yksilössä.

Odotan todella innolla näyttelyänne ja toivon kovasti, että tapaan siellä mahdollisimman monta upeaa dalmatiankoiraa!