Kouluttajaesittelyt


 

Leea Saarela

Leea Saarela

 

Laji: Jälki

 

Olen Leea Saarela. Olen harrastanut aktiivisesti koirien kanssa palvelus- ja pelastuskoiralajeja n. 25 vuotta. Omat koirani ovat olleet 2 hovawarttia ja 5 bordercollieta. Olen kouluttanut useamman oman koirani metsäjäljellä korkeimpiin luokkiin asti sekä palvelus- että pelastuskoirapuolella. Harrastuskavereinani on ollut vuosien varrella useampikin dalmatiankoira. Minusta on mukava pohtia miten erilaisia koiria saadaan kiinnostumaan ihmisen jäljen seuraamisesta. Alkeiskursseille tai lajin esittelypäivillä yleensä testaamme vähän erilaista tapoja eri koirille, myös sellaisia mitä voi touhuta koiransa kanssa, vaikka koetavoitteita ei olisikaan.


 

Marja Uusitalo

Marja Uusitalo

 

Laji: Haku

 

Olen 45 vuotias hakuharrastaja Järvenpäästä. Hakuharrastuksen aloitin Mervi Kähösen ja Reija Niemisen vetämässä hakuryhmässä Tuusulan Kennelkerho ry:n riveissä helmikuussa 2008 ja siitä lähtien haku on ollut päälajini kaikkien koirien kanssa, joita on kotona ollut yhteensä kaikki neljä kappaletta. Tällä hetkellä pääasiallisena treeni- ja kisakaverinani toimii nyt jo reilut 8 vuotias lyhytkarvainen hollanninpaimenkoira-narttu Pihka (Kare-saran Ai’ka Pommi), jonka kanssa lähestytään pk-uran loppumista, mutta tavoitellaan vielä ”sitä viimeistä käyttövalion tittelista uupuvaa ykköstulosta”.
Aikaisemman kisakoirani – myös lyhytkarvainen hollanninpaimenkoira Kweetnie V.D. Vastenow – kanssa kisasimme 3-luokassa käyttövalio-tittelin arvoisesti ja SM-kisatkin tulivat tutuksi (Kemi 2009 sijoitus 13., apuohjaajana Eloketun Etiäinen / Reija Nieminen Paimio 2010, sijoitus 1.). Haun lisäksi puuhastelemme Pihkan kanssa myös tokoa (TK1 ja TK2) ja rally-tokoa (RTK1, RTK2, RTK3, RTK4) – yleensä talvisin. Kotona Pihkan lisäksi puuhaa järjestää 05/2019 syntynyt lyhytkarvainen hollanninpaimenkoira-narttu Routa (Kare-saran Galaksi), jonka kanssa ei kisatavoitteita ole, vaan keskitymme mahdollisimman sujuvaan arkielämään ja siinä sivussa puuhastelemme kaikenlaista koiran aktivoimiseksi.

Omien koirien koulutuksen lisäksi olen vetänyt omaa hakuryhmää Tuusulan Kennelkerhossa vuodesta 2010 lähtien ja kierrän vuosittain vetämässä erimittaisia hakukoulutuksia eri puolilla Suomea. Olen käynyt matkan varrella useissa erilaisissa seminaareissa ja koulutuksissa ja haen koko ajan lisää työvälineitä itselleni Suomen huippu-hakukouluttajilta. Olen myös kouluttautunut hakutuomariksi ja olen toiminut tuomaritehtävissä kesäkuusta 2015 lähtien. Tuomariurani suurimmat saavutukset tähän asti ovat olleet esiintymiset kaksissa PK SM –kisoissa; vuonna 2018 arvostelin hakukoirien tottelevaisuutta sekä henkilöetsinnän ja vuoden 2019 kisoissa arvostelin jälkikoirien tottelevaisuuden sekä jälkikoirien ja hakukoirien esineruutusuoritukset. Minut on kutsuttu myös arvostelemaan vuoden 2022 PK SM -kisoihin. Lisäksi olen nyt päässyt mukaan myös uusien tuomareiden kouluttamiseen – olen aina ollut kiinnostunut kouluttamisesta / opettamisesta, ehkäpä opettajavanhempien verenperintöä :) 

Itse treenaan kisatavoitteellisesti ja näin ollen pyrin hakutreeneissäkin toimimaan tietyissä tilanteissa mahdollisimman kisamaisesti (esim. koiran lähetys keskilinjalta jne.). Pyrin pitämään huolen siitä, että koiran motivaatio etsiä maalimiehiä olisi mahdollisimman korkea. Käytän koulutuksessa pääsääntöisesti sekä ääni- että näköapuja, mutta varsinkin pentutreeneissä myös tuuli-ilmaisuja. En niinkään hae viivasuoria pistoja, vaan annan koiran tehdä töitä nenäänsä, tuulta ja maastoa ”hyväksikäyttäen” ja pyrin itse huolehtimaan siitä, että alue tulee tarkistettua riittävän huolellisesti. Viivasuoran piston sijaan arvostan määrätietoista sekä halukasta työskentelyä. Hakumetsässä ehdoton asia minulle on maalimiehen koskemattomuus – eli pyrin pennusta pitäen opettamaan koiralle sen, että maalimiestä ei ole lupa mennä pusuttelemaan missään vaiheessa. 

Kiitän kutsusta tulla kouluttamaan leirillenne – odotan sitä jo innolla!


 

Maarit Hellman

Maarit Hellman

 

Laji: Toko & Rally-Toko

 

Olen treenannut TOKOa aktiivisesti jo kuuden eri koiran kanssa. Minulle on tärkeää, että koira on motivoitunut tehtäviin ja halukas työskentelemään yhdessä kanssani. Vaikka TOKOssa liikkeitä hiotaan hyvin yksityiskohtaisesti, pidän treenit yksinkertaisina ja asetan kriteerit maalaisjärjellä. Valmennettavieni kanssa yhdessä määrittelemme tavoitteita, joihin tähdätä ja joiden saavuttamisessa autan heitä, olivatpa tavoitteet sitten korkealla arvokisoissa tai alempien luokkien koulutustunnusten saavuttamisessa. Vaikka kilpailutavoitteet olisivat korkeallakin, ne eivät koskaan saa mennä koiran hyvinvoinnin edelle. 

Filosofian tohtorin tutkinnon lisäksi olen suorittanut psykologian ja sosiaalipsykologian yliopisto-opintoja sekä kahden lukuvuoden mittaisen Hundkonsult -koulutuksen, joka perehdyttää koirien käyttäytymiseen, hyvinvointiin ja kouluttamiseen positiivisin menetelmin. Pystyn auttamaan kisajännityksen kanssa kamppailevia myös kilpailukokemukseni ansiosta. Olen lisäksi TOKO-koetoimitsija ja -liikkeenohjaaja.

Olen koirieni kanssa osallistunut TOKOn SM-kilpailuihin vuodesta 2014 lähtien, ja vuotta 2015 lukuunottamatta sijoittunut kuuden parhaan joukkoon. Olemme kuuluneet Suomen TOKO-edustusjoukkueeseen useana vuotena. Merkittävimpiä TOKO-saavutuksia ovat bordercollie Stjernen kanssa SM-kulta 2016, MM-hopea 2017 sekä SM-kulta 2021 ja samana vuonna bordercollie Unlimited Star Gwenin kanssa MM-kulta.


 

Jasmiina Angervuo

Jasmiina Angervuo

 

Laji: Agility


Olen iloinen ja otettu, että minut pyydettiin mukaan leirille. Pari vuotta olen nyt elänyt pilkutonta elämää, elämä on hyvin erilaista, mutta sydämeni sykkii vahvasti edelleen dalmiksille. Tiedä vaikka vielä sellainen vielä ilmestyisi talouteen, mutta hetki tarvitsee hengähtää välissä.

Koiria on mulla ollut 23v, joka on yli 2/3 elämästäni. Nyt taas viime ajat olen ollut uuden edessä hankkiessani ekan paimenkoiran, joka on hyvin erilainen kuin aiemmat - noutajat ja dalmikset tai eläkepäiviä viettävä podengoni. 

 


Valtavalla tulosmäärällä tai menestyksellä en voi agilityn saralla kehuskella, mutta suurin tavoitteeni täyttyi kun sain lähinnä metsään yksin haluavan podengoni motivoitua kisaamaan kanssani hyvällä vireellä kakkosluokassa. Valitettavasti ura päättyi sairasteluiden takia liian varhain, mutta ajattelen saaneeni enemmän kuin odotin. Ja mikä parasta kaikessa koirani on edelleen täällä, vaikka laji hänen kanssaan jäikin. Nyt vasta olen tuon nuorimmaisen kanssa aloittelemassa kisaamista, katsotaan mihin rahkeet sen kanssa riittävät. Edesmenneiden pilkkujen kanssa höntsäiltiin vuosia lajin parissa, taidettiin me epiksissäkin joskus käväistä. 

Olen kouluttanut muutamia vuosia eri kerhoissa agilityä, viimeisimpänä Janakkalan koirakerhon junnu -ohjaajia. Musta on ihan parasta nähdä itsensä ylityksiä sekä kehittymistä joka yleensä tapahtuu asteittain ja pienissä palasissa. On ihanaa motivoida ohjaajia nauttimaan siitä, että he saavat tehdä oman parhaan ystävänsä kanssa. 

Agilityä teen suurella ilolla, tarkkuudella, turvallisuus edellä ja vakavissani mutta en missään liian tosissani. Mulla on tahtotila, että myös muut pääsevät tekemään samalla mentaliteetilla pitäen hauskaa. Kaikkien ei mielestäni tarvitse mahtua samaan muottiin, edes saman rodun sisällä, vaan kaikki voivat tehdä hyvinkin omannäköistään agilityä.

Tulkaa rohkeasti mukaan kokeilemaan, vaikka aiempaa kokemusta ei olisi! Myös pentujen kanssa voidaan tehdä lajiin valmistavia taitoja. Treenit sovellan aina koirakko kohtaisesti. 

Nähdään elokuussa!