Käyttäytymisen jalostustarkastus

Käyttäytymisen jalostustarkastus järjestetään su 16.6.2024 Hausjärven metsästysmajalla.

Tarkastaja: Anna Haapakoski
Vastaava toimitsija: Pauliina Korpi
Järjestäjä:  Bernhardinkoirayhdistys ry ja Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry

Tarkastus järjestetään ulkona.

Tarkastettavat rodut: etusija dalmatiankoira

Paikka: Hausjärven metsästysmaja, Vähäkalliontie 17, Hausjärvi

Aika: su 16.6.2024, tarkastus alkaa aamulla / aamupäivällä, tarkempi aikataulu lähetetään osallistujille myöhemmin sähköpostitse.

Talkoilu: Osallistujien toivotaan ja oletetaan osallistuvan oman koiran tarkastuksen ohella tarkastuksella tarvittavaan ihmisryhmään. Tehtävä on helppo ja siihen perehdytetään paikan päälllä. Ilmoitathan sähköpostitse jiiteen@gmail.com mikäli se ei kuitenkaan onnistu.


PIKALINKIT

Dalmatiankoiran ihanneprofiili, käyttäytymisen jalostustarkastus LINKKI

Tietoa käyttäytymisen jalostustarkastuksesta LINKKI

Esittelyvideo käyttäytymisen jalostustarkastuksesta LINKKI

MAKSUTIEDOT:

Saaja: Bernhardinkoirat ry
MAKSUTIEDOT: ilmoittautumisen jälkeen saat vahvistuksen ja maksutiedot paluupostissa.
Summa: 35 € Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n jäsenet, 60 € ei jäseniltä

 

ILMOITTAUTUMINEN

Hinta:  35 € Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n jäsenet, 60 € muut
Ilmoittautumisaika: Ilmoittautuminen sulkeutuu 10.6.2024 tai kun paikat ovat täynnä. Etusija dalmatiankoirilla 3.6.2024 saakka. 
Lomake sulkeutuu kun paikat ovat täyttyneet. Siinä tapauksessa jonooon varalle voi ilmoittautua jiiteen@gmail.com
Tiedustelut: jiiteen@gmail.com 

Ilmoittautuminen on sitova.

Koiran rotu
Koiran sukupuoli
Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n jäsenyys (jäsenyydet tarkistetaan)
Täyttämällä lomakkeen hyväksyt, että julkaisemme koiran ohjaajan ja koiran nimen aikataulukirjeessä sekä julkaisemme tulokset yhdistyksen omissa kanavissa.
Olen lukenut Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n tapahtumien GDPR-tietosuojaselosteen, päivitetty 29.3.2023 ja hyväksyn sen.

TIETOA

 • Käyttäytymisen jalostustarkastuksessa keskitytään arvioimaan erityisesti arkipäiväisiä tilanteita, mm. koiran käsiteltävyyttä, leikkisyyttä, alusta ja ääni varmuutta sekä suhtautumista vieraisiin ihmisiin/ihmisjoukkoon. • Käyttäytymisen jalostustarkastuksen tarkoituksena on kerätä jalostuksellisesti merkityksellistä tietoa koiran käyttäytymisestä suoritusohjeen määrittelemissä tilanteissa. Yksittäisen koiran jalostustarkastus antaa tietoa koiran ominaisuuksista ja mahdollistaa vertailun rodun muihin koiriin, rodun keskitasoon ja rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO) määriteltyihin jalostustavoitteisiin. • Tiedonkeruun kannalta on hyödyllistä saada tarkastustuloksia myös sellaisista koirista, joita ei itseään olla käyttämässä jalostukseen.

OSALLISTUMISOIKEUS JA SEN RAJOITTAMINEN


 • Tämä käyttäytymisen jalostustarkastus on ensisijaisesti dalmatiankoirille ja ranskanbulldogeille.


 • Jotta koira voi saada jalostustietojärjestelmään kirjattavan tuloksen, tulee sen olla täyttänyt tarkastuspäivänä 18 kk. Koira voi osallistua tarkastukseen useita kertoja, yläikärajaa ei ole. Koira voi osallistua useampaan tarkastukseen, mutta tarkastusten välisen ajan tulee olla vähintään 6 kk. Poikkeuksena loukkaantumisen vuoksi keskeytetty tarkastus voidaan uusia koiran tultua kuntoon, ei kuitenkaan enää samana päivänä.


 • Koiranonohjaajan tulee pystyä hallitsemaan koiransa. Hänellä tulee olla riittävät taidot ja fyysiset ominaisuudet koiran ohjaamiseksi.


 • Juoksuinen narttu ei voi osallistua tarkastukseen (hallissa juoksuhousupakko ja tarkastuksessa ei saa olla housuja), juoksun sattuessa ilmoitathan siitä viipymättä, palautamme maksun juoksutodistusta vastaan. Sairastapauksissa palautamme maksun eläinlääkärin- tai lääkärintodistusta vastaan.


 • Tarkastukseen ei saa osallistua:
  − kuuro, sokea, sairas tai loukkaantunut koira, tai koira, jonka suorituskyky on merkittävästi alentunut vamman vuoksi
  − narttukoira 30 vuorokautta ennen arvioitua penikoimista (arvioitu aika = 63 vrk ensimmäisestä astutuksesta) ja alle 75 penikoimisen jälkeen
  − koira, jolla on osallistumiskielto Kennelliiton alaisiin tapahtumiin


 • Osallistuvien koirien on oltava Kennelliiton määräysten mukaisesti tunnistusmerkittyjä ja rokotettuja.


 • Tarkastuksessa noudatetaan Suomen Kennelliiton antidopingsääntöä ja koirien tunnistetiedot tarkastetaan.


 • Ilman osallistumisoikeutta osallistuneen koiran tulokset mitätöidään.


 • Tarkastuksessa noudatetaan Kennelliiton ohjetta koiran käyttäytymisestä tehtävistä ilmoituksista. Jalostustarkastaja rinnastetaan kokeesta vastaavaan ylituomariin ja vastaava toimitsija koetoimitsijaan.

IHANNEPROFIILI

 • Ihanneprofiili muodostetaan antamalla jokaiselle arvostelukohdalle koodi I (ihanne), N (hyväksyttävä/neutraali), E (ei-toivottava) tai H (hylätty). Koodi siis kertoo, onko kyseinen tapa toimia tai tietty rakenneominaisuus juuri tälle rodulle ihanteellinen, hyväksyttävä, ei-toivottava vai hylkäävä. Hyväksyttävä tarkoittaa kokonaisuuteen suhteutettuna vielä jalostuskoiralle kelvollista tulosta. Ei-toivottavat ja hylkäävät ominaisuudet tulee huomioida yhdistelmien suunnittelussa. Käyttäytymisen ihanneprofiilissa hylkääviä kohtia tulee olla ainakin voimakkaat pelot ja aggressiot.


 • Dalmatiankoirien käyttäytymisen jalostustarkastuksen ihanneprofiilin löydät täältä LINKKI

LÄHETE

 • Tarkastuksen lopputulos on joko hyväksytty, suoritettu, hylätty tai keskeytetty. Tulos on hyväksytty, jos koira läpäisee tarkastuksen ja rodulla on voimassa oleva ihanneprofiili. Tulos on suoritettu, jos rodulla ei ole ihanneprofiilia. Lopputulokseksi tulee hylätty, jos arvostelulomakkeeseen merkitään mikä tahansa kohta, joka rodun ihanneprofiilissa on määritelty hylkääväksi. Jos rodulla ei ole ihanneprofiilia, voi tarkastaja hylätä suorituksen, jos koira on selvästi huonohermoinen, arka tai vihainen. Hylätty jalostustarkastus ei kuitenkaan estä koiran käyttöä jalostukseen, ellei sitä ole määrätty rodun PEVISA-ohjelmassa. • Tilaa koiralle ilmoittautumisen jälkeen ja ennen tarkastukseen osallistumista lähete jalostustarkastusta varten. Tilauksen voi tehdä joko Kennelliiton sivujen tai Omakoira-mobiilisovelluksen kautta.

MINIMIKOIRAMÄÄRÄ JA PERUUTUSEHDOT

 • Tarkastustilaisuus järjestetään vain, mikäli tarkastukseen osallistuu vähintään 10 tarkastettavaa koiraa. • Järjestäjä on velvollinen palauttamaan osallistumismaksun koiran poisjäännin vuoksi vain, jos syy on koiran tai ohjaajan sairastuminen (eläinlääkärin- ja/tai lääkärintodistus voidaan vaatia) tai nartun juoksun alkaminen. Poisjäämisestä on ilmoitettava tarkastuksen järjestäjälle ennen tilaisuuden alkua järjestäjän ohjeistamalla tavalla.

TALKOOLAISEKSI TARKASTUKSEEN?

Tarkastukseen kaivataan myös talkoolaisia toimihenkilöiksi ihmisryhmään ja vastaaviin tehtäviin!

Ilmoittaudu talkoolaiseksi  jalostus.findal@gmail.com ja tule seuraamaan tarkastusta aitiopaikalta! Talkoopäivä kestää alustavasti klo 10-18 välisen ajan, hieman pestistä riippuen.

Ps. mikäli oma tai todella tuttu koira osallistuu tarkastukselle, kerro siitä niin katsomme talkoohomman sen mukaan ettei talkoilu häiritse koiran suoritusta.
Tietojen lähde: Suomen Kennelliitto